by Maria Ene March 26, 2018

Inca putin pana la sarbatorile Pascale si micutul tau asteapta cu nerabdare iepurasul. De fapt, asteapta noi jucarii pentru copii. Personal, consider ca nu poti face o alegere mai inspirata decat jucariile, pentru ca doar asa il ajuti sa se dezvolte optim.  Invata sa cumperi jucarii pentru copilul tau corect si asumat! 

Nu trebuie sa iti spun eu ceea ce deja stii - copilaria este o etapa deosebit de importanta a vietii in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, intelectuala, emotionala si sociala a copilului. Ar trebui sa ai in vedere ca abilitatile mentale si fizice progreseaza intr-un ritm uluitor si ca un procent foarte ridicat de cunostinte  sunt asimilate de la nastere pana la varsta de 6 ani.  

Tipuri de jucarii

Cu ajutorul unor jucarii(pe care tu ca parinte trebuie sa stii sa le alegi), copilului tau i se vor dezvolta abilitati, deprinderi si atitudini care ii vor insoti pe tot parcursul vietii. Jucandu-se cu acestea va invata sa faca fata la frustrari, sa isi imbunatateasca activitatile, sa isi  impartaseasca starile cu altii, sa dea expresie vocala gandurilor si fanteziilor pe care le are. De fapt, poti sa consideri ca pentru copil, joaca este munca lui, pentru ca jucandu-se consuma o cantitate uriasa de energie si depune efort.

Jucandu-se, copilul tau se dezvolta social si isi dezvolta imaginatia si creativitatea. Urmareste-ti copilul atunci cand se joaca si vei vedea cum inca de mic invata sa-si coordoneze miscarile mainilor cu ceea ce vede. Pentru asta ai nevoie de o paturica bebe accesorii dentitie, de exemplu.

Citeam un articol interesant cu privire la importanta jocului pentru copii si am retinut o afirmatie facuta de un mare medic pediatru. Acesta spunea ca „Mintea omului este hand-made”. Asa si este! Straduindu-se sa obtina un efect dorit de la o jucarie, copilul descopera ca nu este intotdeauna usor.  Va insista si isi va imbunatati abilitatile necesare pentru a-si atinge obiectivele dorite.

Pe masura ce copilul creste, imaginatia si creativitatea pot fi cultivate si exprimate prin joc. Spre exemplu, copilul care pretinde jucandu-se ca este zana, pompier, medic s.a.m.d.  demonstreaza ca detine unele cunostinte despre aceste roluri si isi foloseste propriile idei pe care le atribuie personajului pe care il interpreteaza. Copilul care „vorbeste” cu o papusa spunandu-i: „Nu  vreau sa te mai certi cu prietena ta din nou!”, de exemplu, elibereaza o parte din propriile sale impulsuri agresive prin acest joc, in loc de a incerca un atac direct asupra unei alte persoane.

Desi foarte numeroase si variate, jocurile la copiii mici se pot grupa in cateva categorii fundamentale. Iata 3 dintre acestea:

1. Jocul cu subiect si roluri alese din viata cotidiana

Jocurile din aceasta categorie fac parte din grupa jocurilor de creatie. Astfel de jocuri sunt, mai degraba de imitatie, atunci cand copilul este foarte mic (3+ ani).

Un astfel de joc este „de-a pompierii”. Il poti ajuta, implicandu-te in jocul sau. Dar pentru asta, cumpara-i mai intai o masina de pompieri rosie cu scara de incendiu reglabila, este o jucarie potrivita copiilor mai mari de 3 ani. Impreuna cu copilul tau amenajeaza un spatiu de joaca si incurajeaza-l sa fie eroul care salveaza vieti.  

2. Jocuri cu subiecte si roluri din basme si povestiri

Astfel de jocuri sunt, de asemenea, jocuri de creatie in care simbolistica este libera. Cumpara-i copilului tau mai multe jucarii din plus si construiti impreuna o ferma a animalelor, de exemplu.

3. Jocuri de constructie

Astfel de jocuri urmeaza sau se imbina cu jocurile de creatie. Prin jocul de constructie copilul tau isi construieste  cadrul de joc necesar subiectului din jocul de creatie: santiere, taramul de poveste, cabinetul medical, gradina zoologica etc.

Aceste jocuri sunt foarte importante pentru dezvoltarea deprinderilor manuale ale copilului care, in functie de fantezie, construieste mai multe forme si structuri. De asemenea, prin jocul de constructie copilul va incerca sa reconstruasca din memorie elemente reale ce ii inconjoara, rezultatul jocului reflectand propria lor perceptie asupra realitatii.

Daca ai hotarat ca de iepuras sa fii mai darnic/a cu baietelul tau, cumpara-i un Joc Constructie Magnetic + telecomanda 95 piese, se va bucura nespus!

In concluzie, cumparand in mod inspirat jucarii pentru copilul tau, nu faci decat sa il ajuti sa se dezvolte armonios si sa il pregatesti pentru anii ce vor urma!

Maria Ene
Maria Ene